Recenze Inov-8 Race Ultra 270

posted in: Blog | 0

Upozornění!!!

Po přečtení této recenze Vás možná rodina a přátelé pár dní neuvidí, neboť běhání v těchto botách je silně návykové (a možná si pro ně zaběhnete do vašeho nejbližšího obchodu se zn. INOV-8). Přesně takové pocity jsem měl po prvních 287 kilometrech v nových INOV-8 Race Ultra 270, se kterými přišli na běžecký trh letos za kanálem La Manche. A nebyly to pohledy černobílé. Jelikož nejsem obuvnický expert, popsal bych je s přítlakem na uživatelské hledisko a moc se nebudu zaobírat z čeho je vyrobena podešev ap. Prostě styl drží – nedrží a hotovo. Kompletní přehled najdete zde.

Konceptem dvestěsedmdesátek se velmi podobají předchozímu modelu 290, který, upřímně řečeno, mírně vykročil z řady zaběhnutého konceptu. Teď se však INOV-8 vrátil na zem, a to doslova. Původní 290 měly drop na osmi milimetrech, nyní se nacházíme na čtyřech. Kdo má obuvi více druhů a na větším sklonu pata – špička, určitě ihned pocítí rozdíl při nášlapu a tahání za lýtko. Myslím, že skalní příznivci této značky budou velmi spokojeni.

Po nazutí se budete cítit jako v bavlnce, nikde nic netlačí a nesvírá. Bota je dostatečně široká i v přední části a prsty se při došlapu mohou plně rozvinout a nasměrovat běžce k dalšímu kroku. Svršek je z prodyšného materiálu, přes nějž rychle prochází vlhkost od chodidla, ale i k němu. V létě s tím nevidím problém, alespoň se v případném brodění pěkně ochladíte a bota poté rychle vyschne. Špička boty je vyztužena proti naražení prstů a občasné nakopnutí při seběhu nebudete ani vnímat. Jediná slabá místa vidím v přechodu mezi vyztužením špičky a ohybem prstů. Je to asi nejslabší stránka trailové INOV-8 obuvi (nové X-Talony a řadu Oroc tu musím vynechat). V oblasti kotníku jsou integrovány kapsy na speciální návlek sloužící do nepřízně počasí – určitě lepší řešení než původní „gumičková“ varianta. Jsem milerád, že INOV-8 používá klasické ploché tkaničky nemajíce snahu se rozvazovat. Podešev, vyjma kluzkých kořenů, hlubokého bahna a sněhu (tady kraluje X-Talon, Mudclaw, Oroc), drží víceméně na všem ostatním a po měsíci a půl na ní nevidím v chování žádné zásadní změny. 270-tky hravě zvládají tvrdý terén a překvapivě i dlouhé asfaltové úseky, kde lze očekávat jisté utrpení.

Kopce a nerovnosti všeho druhu – to je to, co tyto boty mají rády. Při každém nášlapu nutí běžce sledovat terén pod ním a ne jen surově drtit hlava nehlava. Rychle měnit délku a frekvenci kroku, nášlap hezky na přední část chodidla. Skrz botu nádherně vnímáte změnu povrchu a ihned se mu přizpůsobíte. Jak jsem již zmínil, kdo není moc na nízký profil zvyklý, budou ho zcela stoprocentně tahat achilovky. Neběhejte v nich hned ze startu nějaké šílenosti, nýbrž nechte nohy postupně si zvyknout a objemy zvyšujte postupně. A nějaké puchýře nebo odřeniny? No problemo!

Na co bych chtěl ještě upozornit, je velikost obutí. Nevím přesně kdy se tak stalo, přišel INOV-8 s jiným číslováním obuvi. Nyní bych to rád vysvětlil. Číslování velikostí v UK je samozřejmě stejné, ale při pohledu na centimetry je rozdíl docela podstatný. Skutečnost jsem zjistil jednoduše při objednání stejné velikosti naprosto stejného modelu 255 a nestačil jsem se divit. Nová bota byla už na pohled menší než její stará sestra a mrknutí na údaje na krabici skutečnost jen potvrdilo. Takže buďte opatrní ve výběru obuvi přes různé e-shopy a raději si ověřte svou délku nohy v centimetrech. Bude to jistější.

Abych mohl sepsat tyto řádky, musím poděkovat především Martinu Markovi z Vavrysu, jež mi poskytl tyto perfektní boty k vyzkoušení, poznávání krajiny okolo sebe a sebe samotného. Díky!

Leave a Reply