Z Leskovce přes Filku do Vsetína

posted in: Traily | 0

Na začátek rubriky Traily si dáme něco poblíž Vsetína, kde můžete nechat svůj vůz a vyrazit na vlak nebo autobus. Cesta do Leskovce, malé obce s 668 obyvateli (r. 2014) nebude dlouhá. Žlutá značka je nedaleko autobusové zastávky u obecního úřadu a vede i poblíž vlakové zastávky.

Hned na úvod se nabízí několik variant postupu na hřeben. Vydat se můžete přímo nahoru kolem Juříčkova mlýna, kde se můžete zamyslet na tím, co se tu stalo na konci druhé světové války. Značka vás dovede rozcestí Jahodný, odkud pokračujete po zelené na Filku. Další varianta, již jsem absolvoval je přes část Valašské Polanky. Přejdete cestu směřující do Seninky a zamíříme do údolí Veřečného potoka.

1
Valašská Polanka s rozhlednou Vartovna

Jestli si chcete užít asfaltového povrchu, směřujte po cestě až na hřeben. Ale věřím, že vhodnější varianta bude odbočkou „V Zadílském“ a přes louky a lesy k osadě „U Ondrušků“. Je odtud krásný výhled do údolí, na Valašskou Polanku, Leskovec a nad nimi se tyčící rozhlednu Vartovna. U Ondrušků se dostaneme na modře značenou Hornolidečskou magistrálu, která je v zimě hojně využívaná běžkaři. Nedaleko hřebene si hlídejte odbočku na kopec Žáry. Z Žárů je Filka na dohled a z obou stran hřebene se nám naskýtají krásné výhledy.

Filka
Filka

Filka je nejvyšším bodem této části a zároveň i celé trasy. Do Hovězí se proto bude více méně klesat po žluté značce, na jednom úseku hodně zprudka. Těsně nad Hovězím si musíme pohlídat správný sestup po značce, trasa je tam o něco hůře označena a pěšiny nad obcí mohou mást a dovést vás k někomu do zahrady.

Hovězí
Hovězí a na pravé straně horizontu lokalita „U Sivků“

Bohužel se v Hovězí nemůžeme vyhnout místním komunikacím a tak nás čeká trocha asfaltového povrchu. Zde se můžete rozhodnou zda pokračovat dále nebo se svézt. Od Velkých Karlovic určitě něco pojede.

Napojíme se na modrou značku a míříme po delší době opět do kopce na Ochmelov, pod ním, „U Sivků“,  se dá za hezkého počací vzlétnout na paraglidu. V sedle se vydáme po zelené značce k usedlostem „U Krošenků“. Možná budete mít na svých mapách staré značení, dříve vedla přes Ochmelov značka červená až k Cábu, nyní je to zeleno – žlutá kombinace.

"U Sivků"
„U Sivků“

„U Krošenků“ se tedy dáme doleva a zamíříme po hřebeni, kde se nám nabízí výhledy na obě strany, k Vsetínu. Je to kousek, necelých deset kilometrů…

„U Karolů“

Leave a Reply