Turistika v Beskydech?

posted in: Blog | 2

Beskydy  jsou největší chráněnou krajinnou oblastí v republice. Samotná příroda se zde zušlechťovala ještě před příchodem člověka. Pak přišel člověk. Nejprve osídlil úrodnější půdu v blízkosti řek a potoků. Poté přišla řada i na odlehlejší místa v krajině. A tak člověk začal upravovat krajinu, potažmo přírodu, k oku svému. Vše stylem pokus – omyl. Až vše vychytal a zdejší málo úrodná půda mu dávala živiny do jeho zpracovaného těla.

Život v horách byl vždycky složitější než v údolí ve městech. A protože člověk je tvor poznávací, rád chodil z města ven. Do okolních lesů a hájů, objevovat a potkávat se s novými lidmi. A je tomu tak i do teď. Jen se z kopců jezdí do měst do obchodních center a z měst zase kvůli úniku od každodenního stresu betonových ulic. Každý za tím svým, stejně jako před stoletími. V této naší uspěchané době se však nikdo nechce trmácet bůhví jak dlouho za svým cílem. Nejlépe mít vše rychle nachystáno tak, aby se toho stihlo co nejvíce. Nejen cesty za nákupy,  ale i za dalším vyžitím. Třeba za odpočinkem, sportem. A proto i v Beskydech vzniklo a časem i zaniklo spousty turistických míst, jenž jsou zrovna v kurzu. Návštěva tuzemska zrovna letí, Chorvatsko a další přestávají být pro mnohé jakýmsi ternem. A tak plno lidí vyráží vstříc dobrodružství relativně blízko za humny. Lidí se tu vyrojilo jako much po dešti. Potřebují najíst, někde přespat a hlavně utrácet své těžce vydělané zlaťáky. Naproti tomu jde spousta podnikavých lidí. Některým ze daří dobře a některým ještě lépe. Jenže když chtějí všichni v sezóně, a ta je vlastně pořád, vytřískat co nejvíce, musí k sobě lidi nějak nalákat. Tu na kyselicu, tu na haferové knedle, pak ještě jakési tradice, udržující se mnohdy kvůli byznysu. I když minulost bychom si připomínat měli, to abychom nezapomněli v jakém dnes žijeme blahobytu. Jako by už se nestačilo místo samotné. Vše musí mít určitou přidanou hodnotu.

Proč by lezl někdo tam, kde je jen jednoduše – hezky. Stačí se jen ohlédnout na vrchol Lysé hory, Pusteven – kde je situace obzvláště tragická a vydaly by na zvláštní článek, či Kohútku. Místa spjatá s turismem více než dříve. Beskydský „zlatý“ trojúhelník, dalo by se říci. Mnozí mohou namítat, že kdyby místa, podobná těmto, neexistovala, bylo by na těch hezčích ještě více lidí. Možná to tak bude, ale je dobré pátrat a ptát se místních, kde se dají nalézt turisticky méně exponovaná místa a užít si klidu a pokoje v této době. Jak říká spousta cestovatelů – nejdříve se podívám, jaká jsou nejnavštěvovanější místa a tam prostě nejedu. Myslím, že takto je to všude. Ne jen u nás v Beskydech. A i když nechci nikoho nabádat, aby např. na Pustevnách nechal půlku výplaty, mrkněte do mapy a nebo si nechejte poradit. Zážitky mohou být hezké i jinde. A nebo zvolte na vaše oblíbené místo jinou cestu nebo přístup. V době elektronické není těžké mobilem s dobrými mapami najít zajímavou stezku a vidět tak známou krajinu z jiné perspektivy.

Objevujte a dívejte se kolem sebe, bez klapek na uších!

2 Responses

  1. Musím naprosto souhlasit, vynechat nejnavštěvovanější místa je dobré pravidla pro jakékoliv cestování v současnosti.

    • Carpathian runner

      Díky za koment. Je to na velmi dlouhou debatu a zamyšlení, kam se turistika dostává. Časem přidám i něco podrobnějšího – samozřejmě z mého pohledu.

      Hezký den přeji

Leave a Reply