Vstávat a běhat! A próč? Protože je ráno.

posted in: Blog | 0

Nevím k čemu bych ranní běh, nejlépe před snídaní, přirovnal. Ta neschopnost cokoliv dělat po víkendovém probuzení, mě zcela ochromuje. Každým volným dnem vstávám pravidelně, zhruba ve stejnou dobu, jako když vstávám do práce. Nač si den krátit spánkem, večer raději ulehnu dříve. Ponocuji jen občas, například po Hostýnské osmě, kdy se komorní párty rozjede do zajímavých rozměrů. Ráno mám proto čas na spousty věcí. Například čtení knihy, poslouchání hudby a také běh.

Ovšem rozhodnutí nad ranním výběhem na lačno téměř vždy ztroskotá nad převalováním se v posteli a téměř nulovým odhodláním. Večer před ránem je ale jiný, hecuji se jak ráno vyběhnu do lesa a protáhnu tělo. Odhodlání je v desetibodové škále na stupni devět. Co se tedy přes noc stane, že se tělu a hlavně mysli nechce vstát z vyhřáté postele do vlahého smrkovo – borovicového lesa?

Musím uchopit situaci do svých rukou. Ráno se probouzím, chvíli se válím v posteli a vím, že musím. Jinak očekávaná změna nepřijde. Oblékám trenky a triko, nazouvám boty a tichými chodbami panelového domu mizím neznámo kam. Vůbec neřeším, kudy se vydám a rozebíhám se.

Prvními kroky si tělo uvědomuje zrychlující se tep, držení těla a frekvenci nohou. Plíce nasávají studený vzduch až do posledního sklípku. Po cestě vrčí jen zemědělská technika a za ploty štěkají psi. Jinak pusto prázdno. Při vběhnutí do lesa je mi už lépe a začínám se usmívat nad ranním prožitkem. Vždyť zelená barva lesa působí uklidňujícím dojmem a lékaři by ji měli předepisovat místo psychofarmak. Žůžo! Kopce nad domem nejsou zase tak dlouhé, ale jejich sklon a povrch lesáckých cest, z nich dělají dobrotu k snídani. A proto zcela neplánovaně tu a tam změním směr a čekám co mě napadne.

Dobíhám na jedno z oblíbených míst a musím se zastavit, jak je tady krásně. V údolí jemný opar vinoucí se jako závoj, do nějž zpoza obzoru blyští vycházející slunce. Cesta sem se zdála býti hrbolatou jako dnešní ráno, ale to je jen zdání ranního běžce.

 

Vancouver Running Company – by Brice Ferre Studio from Brice Ferre – Vancouver Photo on Vimeo.

Leave a Reply